Dolly-lammas

Vuonna 1996 maailman tiedemaailmaan havisutti koodinimellä 6LL3 syntynyt koe - Dolly. Dolly oli maailman ensimmäinen kloonattu lammas tai itseasiassa ensimmäinen aikuisen nisäkkään solun DNA:sta kloonattu eläin. Epäonnistuneita yrityksiä oli yli 250 kappaletta.

Yli 250 epäonnistunutta, muotopuolista lampaan sikiötä! Oon monesti miettinyt, että mitä näille epäonnistuneille pikkulampaille on käynyt. Ovatko ne jossain purkissa keräilijöiden takan reunalla vai onko heille järjestetty asianmukaiset hautajaiset ja pieni risti.

Itse Dollyhan jouduttiin lopettamaan kuusivuotiaana keuhko- ja niveltulehduksen takia, vaikka lampaiden normaali elinikä on noin 12 vuotta. Epäillään, että varhainen kuolema johtui kromosomien telomeerien loppuunjakautumisesta eli Dolly oli jo syntyessään yhtä vanha kuin lammas, josta Dolly oli kloonattu. Ei siis olisi suositeltavaa kloonata itseään, sillä silloin kloonin elmä olisi jo oman iän verran lyhyempi.

Liiallinen kloonaaminen ja geenien manipulointi surkastuttaa ja huonontaa eliniän odotetta ja pahimmassa tapauksessa saattaa aiheuttaa hedelmättömyyttä. Lisääntymiskyvyn menettäminen on kuolemantuomio kyseiselle rodulle eikä sitä todellakaan pelasteta manipuloimalla lisää geenejä. Hauraasta ja kuolevasta solusta ei saada nuorta ja kimmoisaa ainakaan, mikäli Dollyn tuloksiin on uskomista.

Nykyäänhan Dolly-lammas on täytettynä Edinburghin kuninkaallisessa museossa. Ajattelin vielä joku päivä käydä katsomassa sitä.

Kommentit